Trädgården

Trädgård som klassrum och laborationssal

Från att tidigare varit ett bortglömt litet hörn av skolgården har skolan sedan några år tillbaka haft en egen trädgård. Här har det skapats en grönskande oas med plats för lärande, reflektion, möten och viktiga ekosystemtjänster. I trädgården finns kryddväxter, bärbuskar, ängsblommor, perenna grönsaker, insektshotell, en bikupa och bänkar att slå sig ner på runt träden. Idén är att låta eleverna uppleva ekologiska värden på nära håll samtidigt som det är en plats för avkoppling och möten i en grönskande miljö. Trädgården ger möjlighet att konkretisera, engagera och fördjupa kunskaper om hållbart nyttjande av jorden. Exempelvis hur växter kan rena mark och luft från miljögifter, undersöka evolutionära anpassningar samt utforska olika ekosystemtjänster i praktiken tex i vårt insektshotell eller i bikupan.

Varför har vi en egen trädgård?

Trädgården skapades tillsammans med en elevgrupp som var med i planeringsfasen och även var med när trädgården anlades. Trädgården var från början ett projekt med BeeUrban Garden, SISAB och Globala gymnasiets elever och lärare. Idag sköts trädgården av elever och lärare. Lotta Frecon och Lotta Dessen Jankell är de två lärare på skolan som arbetat mest med trädgårdsprojektet. "Det har alltid funnits en tanke och en idé om att en del av skolgården skulle vara just växthus eller något liknande och det är spännande att det nu är verklighet! Syftet med trädgården är att ge möjlighet att engagera och fördjupa elevernas kunskaper och förmågor. Tanken är att trädgården ska fungera som ett klassrum helt enkelt" berättar Lotta Frecon. "En rolig utmaning är att få trädgården att bli en integrerad och långsiktig del i undervisningen för alla programmen på skolan. Att trädgården fungerar som lärandemiljö i samband med våra olika projekt och kurser “ fortsätter Lotta Dessen Jankell.

Vad händer i trädgården nu?

Just nu väntar vi på att våren gör sitt för att vår trädgård ska bli grön! Tillsammans med eleverna utvecklas idéer för att trädgården ska fortsätta användas på olika sätt, både i undervisning och som rekreation.