SA15a, Ekwendeni i Malawi

Här kan du följa de elever och lärare som gör sina fältstudier i Malawi.

20180202:

Hej!

Efter en känslosam avslutningsmiddag, där tolkar och elever bjöd på sång, poesi och vackra tal var det dags att lämna Ekwendeni. Under vår bussresa mot Lilongwe gjorde vi ett stopp vid Malawisjön där vi njöt sol, vit sand och en god lunch.

Idag - vår sista hela dag i Malawi - har vi på förmiddagen hunnit med två studiebesök: FAWEMA (Forum for African Women Educationalists in Malawi) och Timveni; en TV/radiokanal för ungdomar. Några av eleverna fick till och med vara med i direktsänd radio.

Eftermiddagen ägnandes åt att strosa runt i den livliga och mycket varma huvudstaden, innan vi åkte tillbaka till vandrarhemmet för att packa inför morgondagens hemresa.

Det har varit tre innehållsrika och givande veckor här i Malawi men nu längtar i alla fall vi hem!

Enligt tidtabell ankommer vi Arlanda 05:40 (obs, inte 06:40 som vi skrev tidigare) på söndag morgon med flight ET 0714. Vi ses snart!

Reselärarna (Anna, Johanna och Magnus)

20180131: 

Tja, tja bloggen! Idag är det sista dagen för oss här i Ekwendeni. Det har varit en emotionell dag då vi har sagt hejdå till alla fina människor vi har mött på den här resan. Vi gick till vårt hushåll, alla våra fall personer och chiefen i vår by. Till dem gav vi presenter och tackade för allt! Därefter gick vi till vår tolks hem och umgicks med henne och hennes familj. Vi lagade nsima. 

Nu förbereder vi oss för avslutningsmiddag med alla tolkar och Sweet man. Det känns väldigt tråkigt att säga hejdå men också mysigt att komma hem till alla er! 

Den här resan har varit surrealistisk. Det har varit många fina stunder men också många tunga. Det har även funnits stunder där vi alla har ifrågasatt hela projektet och vad vi gör här. Men förhoppningsvis kommer vi tydligare veta vad vi fått med oss när vi kommit hem. 

Vi hoppas att allt är bra med er! Pussar och kramar från äldre gruppen med: Cornelia, Siri, Linnéa, Moa & Alex

20180129:

Hej!

Ungdomsgruppen här: Paula, Alice, Angel och Idun.

Vi har det mycket bra och trivs här i värmen och grönskan. I dag har vi varit i byn vi arbetar i, Chidulika. Vi har träffat vår vän Florence som lagade lunch åt oss (vi hjälpte lite, men hon var så duktig så vi var mest i vägen). Det blev nsima (den traditionella majsgröten), potatisnot, kyckling och sallad. Skönt att få ett avbrott från riset. 

Nedan bifogar vi bilder från dagen. Den första är på Florence när hon lagar mat, den andra ät en selfie med vår tolk Lyness och Florence. Den tredje är en bild på oss i gruppen och personerna från vårt hushåll i Chidulika när vi gick i kyrkan i söndags.

20180128:
Maoka wuli? Muli wuli? Matandala wuli?

Detta är det enda vi kan på tombuka trots att vår envisa lärare Sweetman pressar oss dagligen. Varje dag går vii förbi hans art shop på vägen till byn, och varje dag får vi cirka fem nya glosor. I morgon ska han lära oss att laga futhari.

I morse skvallrade vi med vår tolk, hade en fallpersonsintervju och fick sen springa hem för att hinna med bussen till Mzuzu. Där åt vi god mat på restaurang, drack riktigt kaffe för första gången (tack Mzuzu cofee) samt shoppade på marknaden och framförallt på vår storfavorit Shoprite. 

Nu börjar det dra ihop sig och vi går snart in på sista veckan. Det känns tråkigt men spännande att få fokusera på våra fallpersoner. Vi kommer sakna dom, färska mangon och vår tolk, men inte gravida spindlar, strömavbrott eller vattenskador.

Nu börjar det dock bli svårt att skriva för hela klassen kör Hela havet stormar framför oss. Vi saknar er alla där hemma, puss och kram och TAONGA för att ni läser.

/EMPOWERMENT a.k.a. Line x 2, Inez, Alva och Ella.

20180126:

Hej!

Vi är en en av projektgrupperna med fokus på äldre och vi består av Sunniva, Nora, Anais, Hilda och Anna. Idag har vi varit här i en vecka och fyra dagar. Vår tilldelade by är Kamazunguzuni och vårt hushåll är Nora och Alfred Zgambo´s. Nora är världens gulligaste tant och har tagit för vana att bjuda oss på eftermiddagste varje dag innan vi går tillbaka till guest houset.

Även om det varje morgon känns som att vi kommer dö av solsting på väg till byn så är det alltid roligt när vi väl kommer fram. De som bor här är otroligt trevliga och barnen är så söta att man får hål i tänderna. En av dagarna när vi som vanligt spatserade omkring så promenerade vi rakt in på en kvinnas tomt. Vi började prata och hon skulle prost bjuda in oss på lunch. Vi bli serverade nzima, en traditionell Malawisk maträtt gjord på majsmjöl vars konsistens starkt påminner om stelnad mannagrynsgröt. Man tar en bit och rullar den till en boll i handen innan man plattar till den och plockar upp tillbehören med den. I vårt fall var det kokta bönblad med jordnötter. Det var väldigt gott och sjukt mättade.

Vi har också haft vår beskärda del av turistdiarée, insektsvett, hemska solbrännor och halsfluss. Anna var den som drabbades av det sistnämnda ödet och med halsmandlar uppsvällda till nästan omänsklig storlek blev hon eskorterad till sjukhuset. Väl där fick hon genomgå diverse oklara processer innan hon försågs med två olika mediciner och fick en spruta stor som en underarm inkörd i ena skinkan. Frisk blev hon i alla fall!

Det bästa med resan är ändå vår tolk Barbra. Hon är smart, jättesnäll, gullig och tycker att det roligaste i världen är när vi säger fel och missuppfattar saker. Till exempel när vi funderade vad det innebar att en man vi pratade med var en ”forest god” att vi blev tvungna att fråga henne. Vi blev bemötta av ett av hennes klassiska skrattanfall innan hon mycket road upplystes oss om att mannen var en forest GUARD och hindrade olaglig skogsskövling.

Just nu är det strömavbrott och vi skriver detta i skenet från ett stearinljus. Trots att vi gnäller har vi det jättebra och det känns sorgligt att det bara är en vecka tills vi åker tillbaka mot Lilongwe.

Puss och kram från trötta men glada fältstudenter som nu måste återgå till det eviga pluggandet.

 

20180122:

Hej hörni! Vi är tobaksgruppen i Malawi, alltså Saga, Sara, Sophie och Jonna.

Idag är det en vecka sedan vi landade i Malawi. Det känns som en evighet, en kort sekund! Igår var vi på jättetidig gudstjänst där vi framförde "Ut i vår hage" och "Jag vill ha en egen måne". Det var succé men gospelkören var bäst.

Idag har varit varmaste dagen hittills och den spenderade vi i vår by där vi intervjuade och umgicks med två tobaksodlare. Vi fick lära oss sortera och hänga upp tobaksblad på tork; det var kul men tog ett tag innan vi fattade.

Idag åt vi nzima (majsgröt) för andra gången (med sojakött och omelett) och spelade UNO för hundrade gången. Vi trivs bra trots elavbrott och stora, äckliga, flygande skalbaggar.

Vi alla längtar till nästa 7 timmars bussresa, inte för att vi vill hem utan för att det var så himla kul! Vi är trötta konstant men har skitkul tillsammans.

Puss och kram från oss ❤

20180121:

Hej alla nyfikna föräldrar/släktingar och alla ni andra!

Trots att vi knappt kan förstå att vi nästan varit här en hel vecka tänkte vi berätta lite om vad som hänt hittills.

Mycket här är såklart nytt för oss. Till exempel kackerlackor som helt oväntat dyker upp i badrum, människor som vi aldrig träffat förut men som ändå är glada att se oss, att det är grönt ÖVERALLT (pga de sjuka regnskurarna som kommer nån gång varje dag nu under regnperioden), att vi kan äta mangos direkt från träden och att dessa träd finns överallt. Vi har i tre dagar i rad varit i vår by med vår tolk Joseph - han är så trevlig och hjälpsam!!!

Varje grupp (vi är gruppen jordbruk) har varsitt hushåll som vi går till. Dessa första dagar i fält har vi fokuserat på att få ihop material till en bybeskrivning. Dagarna är långa och intensiva men vi lär oss otroligt mycket och ser Sverige ur ett nytt perspektiv när vi berättar för vår tolk och vårt hushåll hur det är där och jämför olika aspekter med det lokala samhället här (just i denna stund gick strömmen - pannlampor på!).

Idag har vi varit på en kaffefabrik! Oroa er inte, alla fick med sig kaffe att ta hem! Dem hade mycket att berätta och var otroligt välkomnande (precis som alla andra vi träffat här). Efter lunch fick vi besöka Youth Center som ligger några minuter från var vi bor. Vi fick lära oss om de olika aktiviteterna som de har, att youth i Malawi är alla mellan 14 och 35 år och att HIV har minskat i Ekwendeni sedan Youth Center startade.

Nu måste vi göra klart vår bybeskrivning. Vi saknar er föräldrar och syskon.

Kramar Hilda H, Linn, Tyra och Nils

20180118:

Nu är fältstudierna i full gång!

Vi upplever att klassen är en stabil, harmonisk och självgående grupp. När vi hade samling igår kväll var det många som uttryckte entusiasm över att vara här och nämnde särskilt de välkomnande människorna, de glada kontaktsökande barnen och det vackra gröna landskapet. 

Vi hade ett intensivt dygn i Lilongwe efter landningen då vi - förutom att sova gott på Lutheran Gate - åkte hit och dit i staden i våra två minibussar för att växla pengar, handla chitenges och besöka organisationen Drugfight Malawi; där vi också tog ett gruppfoto (texten på skyltarna är olika drogbekämpande budskap på chichewa).

Den fem timmar långa  bussresan till Ekwendwni gick bra och vi välkomnades av CCAP Hostel med ris och kyckling. Under onsdagen fick alla elevgrupper träffa sina tolkar och gå ut till byarna för ett första möte med hushållen.

/Anna, Magnus och Johanna (Lärare på fält)

20180115:

"Nu har vi landat i ett varmt och grönt Lilongwe, Malawi. Resan hit gick helt enligt planerna och alla är vid gott mod. Snart bär det av till Chitengemarknaden innan vi tar kväll på Lutheran gate där vi bor i natt"

Dela:
Kategorier: