SA Global profil Spetsutbildning

Är du nyfiken på framtidens möjligheter och vilka utmaningar världen står inför? Vill du få möjlighet att gå en universitetskurs redan under din gymnasietid? Sök då till vår Spetsutbildning, som är en del av samhällsvetenskapsprogrammet.

Vad är SA Globala spetsutbildning?

Spetsutbildningen är en nationell satsning som innebär att du redan under din gymnasietid får möjlighet att läsa en universitetskurs. En möjlighet som kan öppna dörrar för framtiden. Utbildningen har även riksintag, vilket betyder att elever från hela Sverige kan söka.

Hos oss bygger Spetsutbildningen på forskning om globala hållbarhetsutmaningar samt möjligheter för en hållbar framtid. Våra lärare har spetskompetens inom området och vi har en gediget upparbetat nätverk med universitet och högskolor, organisationer och myndigheter i Sverige och andra länder.

Skillnaden mellan SA Samhällsvetenskap Global profil och SA Samhällsvetenskap Global Spetsutbildning gäller antagningsförfarande, samt möjlighet att läsa en universitetskurs under din gymnasietid. Vi samarbetar med Stockholm Resilience Centre (SRC) på Stockholms Universitet inom ramen för kursen Världens eko: “En modig och populär introduktionskurs om hållbar utveckling som utmanar din världsbild och ger dig möjlighet att agera”

Här kan du läsa mer om Samhällsvetenskapsprogrammet

Antagning till spetsutbildningen

Elever som söker vårt spetsutbildning söker in på sina betyg, men får även poäng utifrån ett personligt brev och en intervju. Du får här möjlighet att visa ditt engagemang och intresse för globala hållbarhetsfrågor.

Vi kallar de som sökt spetsutbildningen till en intervju på skolan. I samband med kallelsen får du även instruktioner för brevet som du måste skicka in före intervjun. Du får också information om datum och tid för just din intervju. Intervjuerna sker i grupp och tar cirka 1,5 timme.

Intervjun och brevet kan tillsammans ge dig 1-20 poäng som sedan multipliceras med 4, du kan max få 80 poäng utöver dina betygspoäng.

Om du har några frågor kring vår spetsutbildning kan du kontakta:

jenny.hyenstrand@edu.stockholm.se