Att veckla ut och gestalta historien

Unfolding history, så heter estetettornas projekt i ämnena historia, bild och form och digitalt skapande som får sin grandiosa avslutning nu på onsdag den 22 mars. Då ska nämligen eleverna, under en kväll, ställa ut de konstverk de gjort i projektet på Historiska museet, och dessa konstverk kommer då under denna kväll bli en del av Historiska museets utställning Sveriges historia. 

Stella, Märta, Lino och Kira är fyra av de elever i ES16A som under den senaste tiden arbetat med detta projekt. De berättar att eleverna fått i uppdrag att veckla ut berättelser kring ett historisk föremål som de sett i utställningen om Sveriges historia. Att veckla ut berättelser innebär här att försöka hitta flera berättelser som ryms inom samma föremål, och om de på så sätt kan få syn på något undangömt i föremålen, men också lära sig något om hur historia brukas och används för att fylla olika syften i vårt samhälle. Eleverna ska sedan göra konstnärliga och gestaltande kommentarer till dessa föremål, och det är dessa som kommer ställas ut. Eleverna berättar att det också kommer visas filmer i ett separat rum på utställningen, där vi som besökare får möta arbetsprocessen och också där eleverna kommenterar sina egna verk. 

Vad säger till exempel Heliga Birgittas tandborste (eller vems tandborste är det egentligen?) om hur vi laddar historiska föremål med berättelser, eller vad kan en vaskad champagneflaska lära oss om makt och vad vi offrar? Hur kan en konstnärlig gestaltning av omyndigförklarade kvinnor på 1200-talet se ut? Och hur gick det egentligen för de svenska emigranterna som tog båten över till USA? Allt detta är exempel på de frågeställningar och de verk som Stella, Märta, Lino och Kira tillsammans med alla andra estetettor kommer att ställa ut på Historiska museet på onsdag den 22 mars.

Museet har fritt inträde och våra elevers verk kommer vara uppe mellan 15.30 - 18.00. 

Dela: