"Vi lärde oss massa nya saker!"

Saskia och Felica Auer har varit utbyteselever på Globala gymnasiets samhällsprogram (åk 1 & 2) under våren. Nu är de tillbaka i Australien igen men här kommer lite tankar från sin tid här på Globala:

"I januari så började vi på Globala som utbyteselever från Australien och blev varmt välkomnade av alla elever och lärare. Under hela upplevelsen framtill april så lärde vi oss massa nya saker, inte bara under lektionerna men vi fick erfara hela skolatmosfären och livligheten som alla skapade. Vi blev inspirerade av allas engagemang att utveckla och hjälpa till på alla olika nivåer, både inom och utanför skolan.

Som Australiensare från ett bra men rätt konservativt område så var det självklart exotiskt att komma till Stockholm och börja i ettan och tvåan på Globala Gymnasiet. Vi visste redan om de flesta skillnaderna mellan australiensisk och svensk skola, men de kom ändå som en (positiv) chock när man helt plötsligt inte behövde ha skoluniform på sig, och inte heller behövde packa sega mackor till skolan utan istället fick en vegetarisk, näringsrik och varm lunch.

Projektarbetet är något som inte haft stor framgång i vår australiensiska skola. Det var en positiv skillnad att samarbetet i projektgrupperna drevs av eleverna, men att lärarna ändå var där för att hjälpa och vägleda. Det var ett suveränt sätt att lära känna alla eleverna på och det gjorde så att vi kände oss mer bekväma med att kommunicera med hela klassen.

Avslutningsvis, så var hela vår tid på Globala jätterolig och vi lärde känna många nya vänner som vi såklart kommer att hålla kontakten med. Vi har lärt oss mer från upplevelsen av ett annat land och en annan kultur än vi någonsin skulle lära oss i våran vanliga skola, eller på en vanlig semesterresa. Vår upplevelse på Globala Gymnasiet har verkligen fördjupat vår världsbild och vi har utvecklats märkbart som människor.

Vi kan inte tacka er alla på Globala, såväl lärare som elever, tillräckligt!"

Saskia & Felicia Auer