Viktigt uppdrag i Sudan

I veckan kom Natalie Gerami på författarbesök till Globala gymnasiet. Hon var inbjuden av elevernas bokklubb för att prata om sin självbiografiska bok ”Uppdrag Sudan – min tid med Läkare utan gränser”. Det blev en givande bokdiskussion om kultur, bistånd och om hur dagboksanteckningar kan bli till en bok.

Natalie visade bilder från sin tid i Sudan, där hon jobbade som logistiker för organisationen ”Läkare utan gränser”. Elevernas frågor handlade om kultur och bistånd utifrån Natalies personliga skildringar i boken och nyfikenhet kring hur det var att jobba i organisationen ”Läkare utan gränser”.  Natalie berättade om insikter hon fått i Sudan, särskilt om vikten av ödmjukhet. Att komma till ett helt nytt uppdrag, ny yrkesroll som logistiker i en stor organisation. Och till ett land som har erfarenheter av lång tids krig, med människor som är krigströtta och lever under hög psykisk stress. Det finns både för- och nackdelar med att jobba i en så stor organisation som ”Läkare utan gränser” men det är en av de biståndsorganisationer där störst procent av varje given krona går till behövande.

Eleverna var också nyfikna på vad som hände sen, efter att hon hade kommit hem till Sverige, tex vad hon saknade mest. Natalie berättade att hon saknade all den energi hon fick av att känna gemenskap med sina sudanesiska kollegor. Och att det blev väldigt tomt när hon kom hem, trots kärlek från nära och kära. Natalie berättade också om hur hennes dagboksanteckningar blev till en bok. Och om de blandade känslor hon kände inför hur hennes personliga skildringar skulle tas emot, när besökarna releasepartyt gick hem med varsin bok under armen.

Karin Lindh var en av eleverna som var med på författarbesöket: ”Jag att det var väldigt givande och intressant att få träffa Natalie Gerami efter att ha läst hennes bok. Särskilt eftersom att allt var självupplevt och boken var så öppen och ärlig. Även om allt fortfarande är väldigt exotiskt så blir det mer realistiskt när man har fått höra henne tala om det och fått se bilder ifrån hennes resa. Bilder och andra berättelser ifrån ställen man läst om. Jag skulle absolut vilja rekommendera boken. Den är som sagt väldigt öppen och ärlig, dessutom med ett vackert språk som jag tycker är anpassat till det hon har att berätta.”

Författarbesöket är ett samarbete mellan bokklubben, skolbiblioteket och projektet ”Läsning Pågår Stockholm” (Utbildningsförvaltningen och Kulturförvaltningen i samarbete med Författarcentrum Öst). Under hösten 2014 subventionerar ”Läsning Pågår” författarbesök till skolor i Stockholm. Eleverna i bokklubben fick välja vilken författare de ville träffa, utifrån de 15-tal författare som deltar  i projektet. Elevernas bokklubb består av elever från blandade program och årskurser, som träffas i bibliotekets ”läshörna” och har som en bokcirkel. Under förra läsåret läste eleverna sju eget valda böcker. I år har bokklubben tredubblat sin storlek och nya böcker väntar på att bli lästa. Bokklubben hoppas på ett nytt besök under vårterminen. Önskemål finns att få träffa en författare som kan erbjuda skrivövningar.

Vill du läsa mer om boken, gå in på Natalie Geramis hemsida genom att klicka på länken bredvid!