Vi tar inte bort, vi adderar något!

Kan man verkligen laga god, näringsrik och varierad vegeratisk kost till nästan 700 skolelever varje dag? Den frågan får Magnus Naess, en av kockarna på Globala gymnasiet ganska ofta. "Även om jag har en bakgrund som kock på olika vegoställen i Stockholm så är det en helt annan sak att laga vegetariskt för storkök. Jag har lärt mig en hel del de tre årer jag har jobbat här på Globala. Det gäller inköpskanaler, vilka råvaror som fungerar osv. Och det känns väldigt kul att det uppmärksammas även utanför skolan och skolans värld. Det kan vara att folk ringer och frågar men även att jag får komma och prata för att inspirera och lära ut till andra som jobbar på skolor men även på andra ställen."

Magnus sätt och tänk kring den vegetariska maten skiljer sig inte från hur han brukade göra när han jobbade exempelvis på restaurangerna Chutney eller Vego. "Ofta jobbar vi på skolan med olika bufféer även om det aldrig kan bli samma bredd som på en restaurang förstås. Det är även viktigt att tänka på att ta fram olika smaker i det som serveras. För mig känns det som att vi inte "tagit bort" något utan istället adderat  något och utvecklat maten och jobbar verkligen för att bevisa att det går att lyckas med vegetarisk skolmat. Och just nu tror jag faktiskt att vi är största vegostället i stan..."

Här intill kan du läsa en artikel som publicerades i den vegetariska mattidningen VEGO om Magnus Naess och den vegetariska maten på Globala.

Dela: