Storslam för Globalas bildelever på festival

Varje år arrangerar Angeläget Sveriges största dokumentärfilmfestival med unga filmskapare. Syftet är att inspirerara unga att göra film om mänskliga rättigheter. 25 filmer blir nominerade och av dessa väljs sedan 7 ut som vinnare. I år tog Globalas bildelever hem storslam genom att få 4 filmer nominerade och 2 utsedda som vinnare! De vinnande filmerna var Psykisk ohälsa av Anna Hedenstedt, Mika Sund och Cornelia Hermansson och Trettiofyratusen av Julia Knutas, Fabian Carlander och Simon Lindstedt - alla elever i åk 3 på Globala gymnasiets bildprogram.

Från vänster: Fabian, Julia, Mika, Cornelia, Simon och Anna.

Angeläget är en filmfestival som arrangeras av KulturUngdom och Amnesty International. Filmerna som eleverna på Globala gymnasiet bidrog med var ett resultat av projektarbetskursen i kombination med svenska, samhällskunskap och rörlig bild.

Ingen visste vem det var som skulle vinna så de blev väldigt överraskade när de förstod att det var en motivering till just deras filmer som lästets upp. -Vi har jobbat med projeketet sedan i höstas och det var väldigt roligt att vinna, berättar Fabian. Det kändes också som ett rätt stort event med SVT och röda mattan på plats! Vi hade hemlöshet som tema eftersom vi tycker att det är ett väldigt aktuellt ämne i Stockholm. Efter ett möte med folk på Situation Stockholm fick vi lite idéer kring hur vi skulle lägga upp det hela. Vi valde att inte följa någon speciell person eftersom vi inte kunde hitta någon som kunde representera alla de olika anledningar till hemlöshet som finns.

Och kopplingen till mänskliga rättigheter kändes som väldigt självklar för båda grupperna. - Vår film handlade ju om psykisk ohälsa och den kan man ju koppla till många olika artiklar, exempelvis den som handlar om rätten till ett bra liv, berättar Anna.

De vinnande filmerna kommer att ges ut på DVD och ingå i ett utbildningsmaterial för skolor som Amnesty tillhandahåller. Nedan kan du läsa juryns motiveringar.

Psykisk ohälsa av Anna Hedenstedt, Mika Sund och Cornelia Hermansson:

Juryns motivering lyder:

"Med ett personligt ljud- och bildspråk sätter filmskaparna blicken påen av vår tids största folksjukdomar, och lyckas trots det svåra ämnethålla kvar tittaren genom hela filmen. Detta tack vare eftertänksammaanalyser och intressanta intervjuer som lyfts av den visuellagestaltningen. Filmen lämnar tittaren med en viktig fråga: Vilket ansvar har jag att i att stödja mina medmänniskor?"

Trettiofyratusen av Julia Knutas, Fabian Carlander och Simon Lindstedt

Juryns motivering lyder:

"Vem är den hemlöse? Med tydlig dramaturgi och intressanta faktalyckas filmskaparna visa oss att svaret på den frågan är mer komplextän vi tror. Fina kompositioner och välvald musik bygger upp enstämningsfull film - en film som slår ett slag för den hemlöses rätttill att få betraktas som en egen individ"

Läs en av vinnarna, Anna Hedenstedts egna reflektioner om projektet och dagen.

Angelägen dagsutflykt

Det är onsdag förmiddag och elva förväntansfulla elever banar sig fram på Nils Ericsonterminalen och ut i vimlet på Göteborgs gator. Vi är alla elever på Globala gymnasiet, men idag har vi lämnat skolbänkarna för en utflykt till landets största dokumentärfilmfestival för unga, Angeläget. I själva verket har resan mot den här dagen pågått ändå sedan i september förra året, då samtliga elever i årskurs tre på Globala gymnasiets samhälls- och bildprogram påbörjade sina projektarbeten. Med fokus på mänskliga rättigheter var målet med arbetet att kasta ljus på en aktuell fråga i Sverige med ett dokumentärt filmberättande. Projektetarbetskursen har på det sättet samarbetat med både kurserna i svenska C, samhällskunskap B och rörlig bild A. Sedan vårterminsstarten i januari har arbetet pågått för fullt och ett tjugotal dokumentärer har producerats, alla lika angelägna med teman som berör allt ifrån tvångssteriliseringar, prostitution och ätstörningar till bostadsbrist och mobbning. Och ambionerna har varit höga. Parallellt med kursmålen har nämligen siktet den här våren varit inställt på Göteborg, där Angelägets filmfestival går av stapeln för åttonde året i rad. Festivalen har i samarbete med Amnesty och KulturUngdom som mål att ge utrymme för ungas röster och blickar, och varje år skickas ett stort antal filmer in från ett flertal filmskapande gymnasielinjer runt om i landet. Tjugofem bidrag nomineras till festivalen och sju vinnarfilmer utses ut av en jury bestående av tidigare festivaldeltagare, representanter från Amnesty och etablerade filmskapare. I år rymmer startfältet hela fyra filmer från Globala gymnasiets elever. Programmet inleds med varm och humoristisk poesi av Emil Jensen, som också är konferencier och presenterar de utvalda filmerna. De vinnande filmerna och juryns motiveringar blandas med inslag av mer text och musik. De olika framförandena lämnar oss med en glad övertygelse om allt som går att åstadkomma med det dokumentära berättandet, om de förändringar som är möjliga i världen bara vi är beredda att se. I slutet av dagen står vi från Globala gymnasiet för två av de sju segrande filmerna, och det är med diplom och stolthet vi beger oss tillbaka till Stockholm igen.

Läs mer om filmfestivalen ANGELÄGET