Den livsfarliga historien

Under hösten har det funnits ett tält fullt med saccosäckar uppställt i Globala gymnasiets trapphall! Inne i tältet har eleverna kunnat ligga och lyssna på olika kärleksberättelser. Tältet är en del i ett projekt skapat av Christina Gamstorp och Forum för levnade historia där idén har varit att ta fram en lärarhandledning kring historiebruk, nationalism och försoning. Utgångspunkten är kriget på Balkan i början av 90-talet och folkmordet i Srebrenicia.

Emma Sandberg, lärare i historia, har använt sig av materialet i historia b-kursen där man ska jobba med just historiebruk. Hon menar att konflikten på Balkan varit ett bra exempel just eftersom det ligger så nära i tiden samtidigt som eleverna inte vet så mycket om den. I filmen nedan kan du höra hur Emma tänkt kring materialet samt elevernas egna upplevelser av projektet.

Här kan du läsa mer om projektet och ta del av lärarhandledning