"Jag skulle säga att både lärarna och eleverna är engagerade, och då menar jag inte bara i studierna utan att många brinner på ett eller annat sätt för att göra skillnad i världen."

Vem är du?

Jag heter Vide Richter och gick Naturvetenskapsprogrammet, miljö och hälsa och tog studenten 2011.

Vad gör du nu?

Jag studerar just nu sista terminen Civilingenjör inriktning Energi och miljö på KTH och skriver mitt examensarbete om delade fordon kan konkurrera ut att äga egna fordon när självkörande teknik är utvecklat och implementerat, vilket är spännande! Utanför studierna sitter jag också i styrelserna för studentkåren vid KTH (THS), studentsamarbetet mellan kårer i Stockholm (SSCO) samt KTH:s Universitetsstyrelse som studerandeledamot. Det är också ganska indikativt för mina år efter Globala, mycket engagemang och mycket studier.

Vad har du tagit med dig från Globala som du har nytta av i dina studier/arbetsliv?

En av de viktigaste sakerna för mig var nog bara att jag insåg vilka möjligheter som fanns. Innan Globala tror jag inte jag visste att en kunde studera till ingenjör, som exempel. Men min mattelärare hade själv studerat till ingenjör, samt många i min klass hade olika ambitioner som gav mig en bild av möjligheterna. En annan sak var en introduktion till hållbarhet, med en grundförståelse för att en av svårigheterna med att uppnå ekologisk hållbarhet är att många länder fortfarande inte har social hållbarhet. De länderna kommer vilja fokusera på det först och det är svårt att argumentera för att de borde göra något annat.

Vad var bäst med Globala?

Jag skulle säga att både lärarna och eleverna är engagerade, och då menar jag inte bara i studierna utan att många brinner på ett eller annat sätt för att göra skillnad i världen. Sedan var den maten väldigt god, och vegetarisk, vilket var trevligt.

Något oförglömligt minne från din tid hos oss?

Jag kommer ihåg hur glad och stolt jag var när vi röstade om vi skulle fortsätta med vegetarisk mat och 77 % röstade ja, även om jag inte var med i kampanjandet direkt. Samt hur arga vi var när vi var tvungna att dela upp vår klass i slutet av ettan för att blanda 50/50 med den andra naturklassen, fast det blev ganska bra ändå tillslut. Mycket internpolitik helt enkelt! Annars är ett bra minne att spela pingis högst upp i trapphuset och vara tvungen att springa ner genom hela trapphuset när bollen ramlade ner genom springan vid fönsterna.

Vad är ditt nästa steg i livet?

Vet inte! Jag söker jobb just nu, men jag vill arbeta med att se till att mänskligheten uppnår en hållbar ekologisk, social och ekonomisk utveckling. Hur jag ska göra det får framtiden utvisa.