Estetiska programmet

Estetiska programmet passar dig som vill förändra världen med estetiska medel och digitala verktyg. Du använder film, foto och digitalt skapande i olika medieproduktioner för att förstå och påverka din omvärld, samtidigt som du genom de teoretiska ämnena får en stabil grund för fortsatta högskolestudier.

Inriktning estetik och media med samhällsprofil

Genom skolans projektinriktade arbetssätt lär du dig att samarbeta och att arbeta självständigt samt att utnyttja din kreativitet. Under dina tre år kommer du att utveckla förmågor och tillägna dig kunskaper som du har nytta av både i arbetslivet och när du läser vidare på universitet eller högskola. Du övar dig i att kritiskt granska det som händer i omvärlden och att uttrycka dig med hjälp av till exempel bild, film, muntligt och skriftligt.

Genom åren har programmet haft internationella utbyten bland annat med skolor i Ukraina och Indien.

Antagning till programmet sker efter arbetsprov och betygspoäng.

Ladda ner poängplan för estetiska programmet, inriktning estetik och media med samhällsprofil

Programfördjupning 500 poäng

• Bild och form 1b, 100 poäng
  • Filosofi 1, 50 poäng
  • Grafisk kommunikation, 100 poäng
  • Moderna språk 1/3, 100 poäng
  • Psykologi 1, 50 poäng
  • Samhällskunskap 2b, 100 poäng

Ett tvärvetenskapligt arbetssätt

De estetiska och de samhällsvetenskapliga kurserna berikar varandra i programmets projekt. Genom vårt tvärvetenskapliga arbetssätt utvecklar du ny förståelse för komplexa ämnesområden som till exempel:

• globalisering,
  • hållbar utveckling och
  • rättvisefrågor.

Antagningsprov

1. Skapa en berättelse med foto, film eller bild, analogt och/eller digitalt. Med berättelsen visar du ditt intresse för att skapa.
  2. Du presenterar ditt arbete, från idé till färdig gestaltning, på en intervju.
    1. beskriv din arbetsprocess från idé till gestaltning
    2. beskriv din idé bakom bildberättelsen
    3. reflektera över ditt bildspråkliga berättande och uttryck
  3. Kallelse till intervju skickas hem till dig per post.

Vad kan du göra sen?

Det estetiska programmet är högskoleförberedande och förbereder dig både för studier på konstnärliga utbildningar och på universitet- och/eller högskola.
Framtida yrken kan till exempel vara:

• kommunikatör,
  • filmvetare,