Malawi SA14a

Ekwendeni, Malawi

Här kan du följa de elever och lärare som gör sina fältstudier i Malawi.
 

Måndag 30/1:

Nziiiima! Nyligen landade på svensk kall mark och väntar på bagaget.

Söndag 29/1:

Efter två intensiva veckor i Ekwendeni.. ja var ska man börja? Folk har letat i panik efter "försvunna" pass, fått oräkneliga myggbett, ramlat i djup lera på natten i jakt efter nytvättade klädesplagg, missförstått det lokala handslaget och dansat till spräckta högtalare med gigantiska nattfjärilar och små små stjärnor i mörkret. Vissa har till och med blivit friade till. På torsdagen hade vi en avslutningsmiddag med tolkarna. Vi förstod när vi började gråta okontrollerbart att det skulle vara svårt att lämna. Glädjen, värmen och kärleken vi har fått uppleva här kan man inte jämföra med något annat land i världen. Tack Ekwendeni för dina öppna armar. 

Nu är vi tillbaka i Lilongwe efter flera busstimmar och spontana kisspauser. Svetten rann efter vårt stop vid Chinteche inn vid Malawisjön där vi stannade för lunch. Vissa spenderade den fria timmen med att bada, vissa plaskade med fötterna i vattenbrynet. Vissa sprang barfota på den vita heta sanden, vissa solade bort t-shirtbrännan. Vi tog mängder av bilder på horisonten och upptäckte Fanta passionsfrukt. 19.30 kom vi till vårt hostel i Lilongwe med sand i skorna. Morgonen efter åkte vi till Timveni, en radio-och tv-kanal med fokus på Malawis unga befolkning. Ett intressant och lärorikt möte! Efter det fick vi gå runt fritt i huvudstaden i hela 4 timmar. Vår sista heldag här. Många souvenirer köptes och många analoga bilder printades. Nu är vi tillbaka och redo för vår sista middag tillsammans här i Malawi. Tack för allt. 

/Ebba och Hilda

P.S Vi ankommer till Arlanda måndag kl 09.05 med flight ET724.

Onsdag 25/1:

Igår var den hetaste dagen hittills under vår vistelse här; gissningsvis runt 30 grader. Många var trötta, tryckte i skuggan och drack vatten, läsk och vätskeersättning. Idag är istället en av de svalaste dagarna. Eleverna är ute i byarna och gör sina sista intervjuer eller sitter hemma och renskriver anteckningar. Nyss kom Jakob som jobbar i köket cyklande med ett tiotal levande hönor hängande på styret, så det vankas kyckling till riset ikväll. Det är med blandade känslor vi inser att tiden här på CCAP guesthouse i Ekwendeni börjar närma sig sitt slut, men hittills har allt gått fantastiskt bra, med flitiga och glada elever och välkomnande malawier vart vi går. Imorgon blir den stora dagen för avtackningar och avsked då vi lärare möter byarnas chiefer en sista gång, elevgrupperna överlämnar sina paket med hushållsvaror till hemmen de varit i, och tolkarna bjuds på middag hos oss på kvällen.

Mulna hälsningar från "the warm heart of Africa"!
/Anna, Emma och Olle

Måndag 23/1:

Maoka oli azungo! Snart sprutar det ris ur öronen på oss, så mycket som vi käkat det. Vi har varit med om mycket i helgen - allt från  ivriga gatuförsäljare runt bussen till bråk och äggkastning på marknaden. Vi fick med oss kaffe från fabriken vi besökte, och så hade vi ett intressant möte med borgmästaren av Mzuzu.

Vi har det jättebra här. Våra Malawiska tolkar gör ett fantastiskt jobb och idag blev vi i vår grupp bjudna på nzima (tjock majsmjölsgröt) med bönor och stekt ägg i tomatsås. Stämningen blev ledsam när vår värd i hushållet blev inlagd på sjukhus efter bett av en hund, men hans fru var okej och glad av vårt sällskap. 

Taonga!

Hedda, Calle, Hilda & Theodor

Torsdag 19/1:

Hej alla där hemma! Det har varit full rulle ute i fält hela veckan. Vi har träffat många fantastiska människor och lärt oss en hel del nya och spännande grejer. Vi har ätit allt från (enligt Olle) giftig kassava till egenplockad kyckling och guava. Trots att vi haft det stressigt och kämpigt har vi ändå haft superkul! Idag har vi firat EllaLi som fyller år, och "bakat" en tårta bestående av rosa majskrokar och brödskivor. 

På lördag åker vi till staden Mzuzu och besöker bland annat en kaffefabrik där. På söndag ska vi göra ännu ett försök att sjunga i kyrkan, men denna gång ska det låta åtminstone lite bättre. 

Varma hälsningar från Ekwendeni!
/Edith och Nora

Söndag 15 januari, Mulimakola:

Sverige! Det är dag 2,5 i Ekwendeni och vi börjar vänja oss vid klimatet, kackerlackorna och käket (trots att vi får ägg varje måltid). Vi var på marknaden och köpte god frukt, vi var på gudstjänst och sjöng en sång, och alla grupper tog en promenix till sina byar tillsammans med tolkarna. Att knyta chitenges är svårt men vi börjar få in snitsen och tappar dom inte lika ofta. Vi trivs bra och ser fram emot de kommande veckorna! Kramar EllaLi, Ellen, Elvira, Hanna & Tora.

Fredag 13 januari: 

Igår landade vi i ett varmt, fuktigt och mycket grönt Malawi. Vi inledde med ett besök på marknaden i huvudstaden Lilongue där vi inhandlade chitenges - de tygstycken som kvinnor här har på sig. Väldigt roligt och svårt att välja bland alla fantastiska mönster, och ihärdiga försäljare. Nu äter vi frukost på Lutheran gate där vi sovit, och sen bär det iväg norrut till Ekwendeni! /Malawigänget

Dela:
Kategorier: