Fältstudier 2016

Här kan du följa våra elever på samhällsprogrammet i åk 3 som är ute och gör fältstudier i Mzuzu i norra Malawi och Kerela i södra Indien.

Fältstudier Kerela; Indien:
Publicerat 4/2 kl.14:30

 

"Hej alla föräldrar, vänner och andra anhöriga till Indiengruppen:
Vi närmar oss nu slutet av vår resa och vill dela med oss av några av våra intryck och erfarenheter. Det har för oss lärare varit väldigt roligt och glädjande att vara med eleverna ute i sina communities. De möts av hälsningsfraser på malayalam, leenden och många erbjudanden om saker att smaka på. Det känns verkligen som om de personer eleverna lärt känna är glada över bekantskapen. Det märks att eleverna har bjudit på sig sjäva och då kan det inte bli annat än bra så trevliga, nyfikna och positiva som de är. Elevernas engagemang märks också i deras relation med sina tolkar. Varje grupp engagerar sig och arbetar för att få bra kontakt och det känns som ett utbyte där både de indiska och svenska ungdomarna har lärt och haft glädje av varandra.
Det är också ett privilegium för oss lärare att få vara med och se hur elevernas engagemang leder till en djupare förståelse, dels genom att de har lärt sig mycket om olika fenomen, dels genom att de nu, som vår koordinator Father Joye sa, har fått möjlighet att se och själva erfara det vi läst om tidigare. Vi är mycket glada för att ha fått tillfälle att ta del av alla kloka resonemang och få lära tillsammans med eleverna. Men kunskap och förståelse kommer såklart inte av sig självt. Eleverna har jobbat hårt, ibland lite väl hårt tycker säkert somliga (!) men de, precis som vi har en hög ambitionsnivå.
Vi är också väldigt glada över att eleverna inte varit särskilt mycket sjuka, att de har ätit maten som ibland varit lite enformig utan att klaga och till och med passat tider (vilket inte alltid utmärker klassen hemma!). Vi har kommit på att en liten ringklocka som kallar till samling kan vara ett sätt som vi eventuellt tar med oss hem.
Så sammanfattningsvis, om någon frågar oss om vi vill resa igen så säger vi samstämmigt JA, åtminstone om vi får klona Keralagruppen 2016 och åka med dem igen. Ni ska vara stolta över dessa ungdomar!"

 
 

 

 

 

Fältstudier Mzuzu, Malawi:
Pubilcerat 3/2 kl. 9:00

"Dance-battle i leran.
Hallå! Just nu är vi på en buss, destination: Malawisjön. På bilen framför står 4 personer ovanpå en hög med lösa tegelstenar. 
Igår hade vi avslutningsmiddag med tolkarna det gick vilt till. Bland annat drack vi sweet beer som smakade som söt majs som har legat i en vattenpöl i en vecka. Sen var det uppträdanden utanför huset. Vi kommer aldrig att se på Love på samma sätt igen. Petter rappade och någon friades till. 
Nu ser vi fram emot vita stränder och bilharzia. 
Hade det bra, ses på lördag!" /David, Isak, Clara och Sa13Azoungos

Fältstudier i Mzuzu, Malawi:
Publicerat 2/2 kl 8:28

"I linje med den svenska modellen för utlandsuppdateringar kommer här en kort väderleksrapport:
det regnar lite varje dag men sedan lyser solen som är allt annat än svag. Blixtoväder råder varje kväll och varje natt vaknar vi av galna hundars skäll. Stjärnorna är fler än vi någonsin sett och varje morgon vaknar vi till lika många myggbett. Historien om snakeboy är det få som kan bräcka men den får ni höra om mindre än en vecka!"

Puss&kram från Hilda, Matilda och resten av sa13azungos

Fältstudier i Kerela, Indien:
Publicerat 1/2 kl 13:40

"Hej!Idag har jag gjort en observation hos min fallperson. Jag gick dit tillsammans med min tolk, som lämnade av mig; ”like a school girl.” Utan ord följde jag först med ner till vägen och såg på när hon köpte fisk från en liten lastbil, med öppna lådor med fisk och en skärbräda med en kniv, som låg helt löst ovanpå. Efter det följde jag efter henne in i köket och stod, ganska stel och obekväm. Under den följande timmen fick jag prova att riva kokosnöt och skala jackfruit. Jag vågade mig inte på att rensa fisk. Det skedde genom att hon gick ut genom köksdörren och balanserade en stor kniv, mot en sten, och höll fast den med foten. Med hjälp av kniven skavdes skinnet av och fisken delades i bitar. Jag satt bredvid och åt en banan, som hennes son leende räckte mig. Däremot vågade jag diska med stålullen och smaka på jackfruit - jättegott. Ungefär när jag började fundera på att gå, blev jag erbjuden omelett. ”Eat, eat?!” Jag stannade och åt såklart och sen föreslog jag generat att jag skulle gå. En harang på malayalam följt av ”eat, eat!?” ledde till att jag stannade och åt; ris, fishcurry, friterad fisk, två andra currys(allting som vi kallar sås är curry!) Det pinsamma - kulturkrocken - var att jag som tydligen en viktig gäst - serverades en gigantisk portion ris, alla dessa tillbehör och ett glas brunnsvatten, med lagom mycket klorsmak för att våga drickas. Själv. Under den nyligen påslagna fläkten. Medan mamma och son sitter bakom mig och ser på indiska serier. 

Det börjar kännas på stämningen här att vi snart ska åka hem. För några dagar sen upplevde vi peak stress, i ett mellanläge där vi visste ungefär vad och hur mycket vi skulle göra, men inte hade en aning om hur. Nu slits man istället mellan det sorgliga i att åka hem, lämna alla fantastiska människor, värmen, maten, färgerna, vår nya verklighet, och längtan efter er därhemma. Vi ses snart!"

Hälsningar Cecilia

Fältstudier i Mzuzu, Malawi:
Publicerat 27/1 kl 20:45

"Mwatandala, idag är det en vecka kvar i Ekwandeni och vi är mitt uppe i våra intervjuer med invånarna. Inflationen har varit stark ända sen vi kom och idag höjdes priset på en påse gödningsmedel med 1500 kwacha! Helt sjukt!! Vädret är undebart, nästan för undebart och fula brännor pryder samtliga ansikten och axlar. Det händer roliga och spännande saker hela tiden, ni måste vara här för att fatta;) Till er oroliga typer, alla mår bra och maten är fantastiskt. PS bjud oss aldrig mer på vitbröd, ris eller mango.
Taluta taluta!!" /Aida, Nils och Sa13azungos

 

Fältstudier i Mzuzu, Malawi: 
Publicerat 24/1 kl 22:00

"Muaka Ulli!! Dag 7 och vi lever fortfarande. Nu är vi i Ekwendeni och har börjat våra studier i fält. Idag var vi först i kyrkan och lyssnade på en extremt entusiastisk präst och lite gospel. Vi fick också framföra tänd ett ljus och hålla ett litet tal i kyrkan. Annars då? Jovars, idag trillade det ner en avbruten hön-klo från ett träd, det var kul. Annat som är kul är våra gulliga värdfamiljer, den vackra naturen och alla nya intryck. Saker som är mindre kul är följande: mat bestånde 99 % av ris och vitt bröd, kackerlackor, spindlar i mängder och mycket förstoppning runt om i gruppen. (Även diarrér förekommer) Men inget klagande här inte, för alla häftiga saker vi får uppleva är så värt det. Hoppas allt är bra, vi saknar globala och palak paner mycket!"
Tavera/ Frida & Hedda och hela sa13a

 

Fältstudier i Kerrela, Indien: 
Publicerat 22/1 kl 14:12

"Namaskaram Stockholm! När vi skriver detta brev är klockan 09.50 Kerala-tid och ni kanske precis gått upp. Själva sitter vi på en balkong i den (ännu) behagliga temperaturen och förbereder dagens besök i Chamavila. Det är communityt där vi varit nästan varje dag nu den senaste veckan och träffat bl.a många söta kattungar och hundvalpar och en och annan mungo. Igår kväll fick vi vara med på ett möte med ”farmers collective” i vårt community och fick saft och kakor. Vi kunde inte hålla tyst om gruppens underbara stämning, det var väldigt trevligt och framförallt lärorikt. För er oinsatta är ”farmers collective” ett mikrofinansiellt kollektiv startad av en grym kvinna i Chamavila. Vi längtar efter att visa er bilderna. Vi har börjat vänja oss vid att äta mat med händerna nu (utom Saga och Bea som desperat söker igenom hela matsalen efter en gaffel vid varje måltid) och snart även prövat oss igenom alla lokala snacks. Tapioka-chips, söta och salta bananchips och allt däremellan som vi fortfarande inte lärt oss namnet på men trots det hjälpt oss under pluggtimmarna. 

Apropå mat har vi nu blivit bjudna på chai i nästan alla av vårt communitys 30 hushåll. Och om det inte är chai är det kokosnöt, vattenmelon eller payasam som Tilda åt så det räckte för hela gruppen. På nätterna är takfläktarna våra bästa men minst pålitliga vänner eftersom medeltemperaturen ligger på runt +30. När vi visat bilder hemifrån har Beas bild på hundar i snön iklädda jackor definitivt varit den mest populära. Den är nu med största sannolikhet uppsatt på en vägg i ett hem i Chamavila eftersom hon till slut blev övertalad att skänka bort den. Nåt annat som (vi hoppas) varit uppskattat i Chamavila är våra sångstunder där vi sjungit svenska sånger med lokala teman, exempelvis ”Far jag kan inte få upp min kokosnöt”. Apropå det har vi äntligen fått svar på hur man får upp en kokosnöt och vi gläds å Povel Ramels vägnar! To be continued när vi kommer hem. Utan Jon hade vi garanterat tappat tidsuppfattningen vid det här laget eftersom vi utan mobiler bara har Jons armbandsur att tillgå. Men oroa er inte för trots mobilbristen dokumenterar Hanna och Bea våra dagar med sina kameror så att ni ska få se hur vi har det. Två bilder följer med det här brevet. Vi hoppas det finns lite snö kvar när vi kommer hem!"

Hejdå från Bea, Tilda, Jon, Hanna och Saga.

Fältstudier i Mzuzu, Malawi:
Publicerat 20/1 kl 13:15

"Muli uli? Vi har det bra. Idag åker vi till Ekwendeni där vi ska spendera resten av vår tid. Dock har vi gjort mycket redan idag tillexempel, Studiebesök på Drugfight Malawi sedan till marknaden för att köpa tyg till chitenges, därefter en lunch som för en gångs skull inte bestod av kyckling. Men som sagt nu är vi i bussen påväg till Ekwendeni (där vi ska bo)!" /Petter och Klara

Fältstudier i Mzuzu, Malawi:
Publicerat 19/1 kl 17:02

"Hej på er! Ville bara meddela att vi är framme. Allt har gått bra och ABBA hörs i bussen på väg mot lunch. Sedan marknad, supermarket och middag med We-effect hemma på Lutheran gate (där vi bor)." /Malawilärarna

Fältstudier Kerela, Indien:
Publicerat 19/1 kl 13:56
"Idag har vi varit i Trivandrum i sex dagar, men det känns snarare som sex veckor, eftersom Indien är allt som Sverige inte är, det är varmt och fuktigt, maten har smak men är lite enformig och alla har färgglada kläder på sig. Vi blev hämtade på flygplatsen mitt i natten av en stor gul skolbuss utan fönster, det var en härlig känsla! Alla bor i olika korridorer, men vi har ett tak där vi brukar samlas på kvällarna och prata hela klassen tillsammans och titta på stjärnhimlen. 
Vår projektgrupp har arbetat i fält i fyra dagar och träffat, pratat och umgåtts med människor i stadsdelen Vikas Nagar. Det är ett område med 500 hushåll, där vi fokuserar på den södra delen. När vi kom dit var det väldigt många intryck och vi såg enorma kontraster - plåthus vägg i vägg med nybyggda trevåningsvillor. En gemensam nämnare är dock att alla har varit väldigt trevliga och välkomnande. Varje grupp har varsin tolk, vår tolk heter Sheetal, vi har väldigt roligt tillsammans och hon är duktig på att förklara de delarna av kulturen och språket vi inte förstår, vilket är ganska många. 
Vi ser fram emot resterande veckor och allt som hör till. Vi hoppas ni har det bra i vinterkylan!"
//Mårten, Elin, Emelie, Lo och Johan


 Vår projektgrupp tar en paus på dagiset i Vikas Nagar, tillsammans med tolken Sheetal.


Loyola College, campuset vi bor på!

Fältstudier Kerela; Indien:
Publicerat 19/1 kl 13:56

Publicerat 14 januari kl. 06:33 
Till alla föräldrar som redan börjat längta efter sina barn:
"Vi har landat. Allt bra. På väg till Loyola nu. Kl är 4.45 och vi är trötta och glada."
 
 
 

Dela: