Fältstudier 2015

Just nu har vi elever på lite olika ställen runt omkring i världen. 

Det är Mzuzu i norra Malawi, Mumbai och Trivanderum i Indien och Dublin...

Här kan du följa deras resa på lite olika sätt genom foton, mail och SMS:kontakt! 

Malawiresenärerna kommer hem på lördag den 7/2
Arlanda terminal 5 
7/2 kl 9:05
ET 724 (Ethiopian airlines) från Addis Ababa

Onsdagen den 4/2 Frankrikeutbytet: 
"Bonjour! Här kommer en liten reseberättelse från utbytet med Lycée Jean XXIII i Les Herbiers, Frankrike. Efter en långresdag som började vid 3-4 tiden på fredagsmorgonen den 31 januari så blev vi hämtade av föräldrar och elever vid den lilla tågstationen i Montaigu. Helgen spenderades med värdfamiljen och för en del innebar det en utflykt till atlantkusten och turistorten les Sables d’Olonne men framförallt ett mänskligt möte med ”det andra”…, ett ”språkbad”. Magen får sitt också då mötet med den franska matkulturen kan vara jobbigt ibland, den lokala ”la brioche” är god i början men känns söt och mäktig efter ett tag.
Det gamla (katolska) prästseminariet har 650 elever och det är där de flesta eleverna äter sina 4-rätters luncher (förrätt, huvudrätt, ost, efterrätt), men det tar tid att få maten - upp till 40 minuter i matkön! Disciplinen i klassrummet förvånar medan 50-minuters lektioner är lagom långt för att orka koncentrera sig…

Vi har ett program där vi upptäcker en annorlunda vardag samtidigt som vi har religion, filosofi, matte, fysik, samhällskunskap, historia, engelska och naturligtvis franskalektioner LIVE. Dessa ”skolämnen” översatta till besök blir: lektioner, guidad tur i Les Herbiers (centrum för det franska inbördeskriget, ett torg med temat: mänskliga rättigheter), besök och intervju med Mme. Tilly (icke-feministisk!?) kommunpolitiker, chokladhantverk på ett ”chocolaterie”, snabbtur och guidning av en fotoutställning med den lokala fotografen BenBen.

Imorgon (torsdag) ska vi till nöjesparken Puy de Fou där vi ska titta på en falkuppvisning. Nöjesparken har bl.a. en rovfågelsuppfödning där hotade arter konserveras och sedan re-introduceras i det vilda på flera ställen i Europa.

Nu (onsdag middag) ska Anna och Gunvi, efter en utsökt lunch på 1,5 timmar hos vår värdinna och kollega Odile, med man Olivier, på utflykt till den medeltida byn Grillon."

À lundi prochain, Ana och Gunvi

Indienresenärerna från Kerela kommer hem imorgon torsdag om någon undrar... Ankomst till Arlanda terminal 5
5/2 kl 13:20
QR 167 (Qatar Airlines) från Doha

Onsdag 4/2 (kl 15:54 svensk tid) Malawi:
Hej! Nu är vi tillbaka l Lilongwe efter två veckor i Ekwendeni nära Mzuzu i norra Malawi. Eleverna tog avsked av sina byar och det blev ledsamt att lämna alla människor som de lärt känna men samtidigt lämnar de byarna med väldigt mycket kunskap och intryck! Igår kväll var det avslutningsfest med tolkarna som hjälpt till så mycket. Mat,läsk,godis, viskleken, limbo och hela havet stormar:-) Snart gör vi oss redo för hemresa men först en heldag i Lilongwe imorgon! Kramar!

Onsdag 4/2 (kl 14:10 svensk tid) Malawi:
Hej! Efter en dag med många avsked igår,såväl fyllda med skratt som tårar, sitter vi nu påväg mot huvudstaden Lilongwe. En lunchpaus vid Chintenje vid Malawisjön bjöd på såväl fisk som bad!

Onsdag 4/2 (kl 06:42 svensk tid) Kerela, Indien:
Resebrev nr 6: Här är det varmt ska ni veta,
så varmt att man börjar kleta.
Här kommer lite info från grupp 6, en vardagsskildring av ett äventyr vid varmare breddgrader. Alice, Hannah, Ida, Miranda F och så lilla Emil förstås – de är vi fem som berättar dagens saga.
Det fanns en gång i Indien ett litet kvarter som hette Korakulam där det bodde både stora och små. Också fanns ju de gamla också – pensionärer som har det tråkigt om dagen men har det bra i magen.
   Till detta kvarter kom en dag några svenskar som villa skoja till vardagen för de gamla och sköra. Arabiska havet ligger nära, och dit kan man ta de kära. Så svenskarna klev upp tidigt, packade matsäck och promenadskor, samt smorde in sig med solskydd 30. Resan gick först till Korakulam där de finklädda gamlingarna redan stod och väntade (vilket är mycket ovanligt i Indien där ingen kommer i tid). Sällskapet styrde sedan sin kosa mot havet och väl framme blev det picknick med syltmackor. Sen blev det prat om kvarteret och Emil fick en ny bästis. Det blev tonvis med skratt när alla började leka, men när de äldre såg ut över havet blev det på stört något annat i blicken, nästan något heligt.
Slutet på sagan var så lycklig som en saga ska vara med mycket sång och skratt på bussresan hem.

I morgon bär det av mot havet igen, men denna gång åker vi med klassen.

Lördag 31/1 21:03 svensk tid: Malawi
Monire! Här kommer en hälsning från varje grupp: What happens in Malawi stays in Malawi, and that is how we live! Gräset är grönare på vår sida Wilmas namn betyder handikappad och fet är en komplimang I only hang out with you because I get paid! (Carol, tolk). Chance, tolk: Malawi is the warm heart of Africa! They are saying that they are fine Kramar från oss alla i Ekwendeni!

Lördag 31/3, Frankrikeutbytet med gymnasiet Lycée Jean XXII. Pays de la Loire, Vendée i staden Les Herbiers
Hej! Allt väl i Frankrike! Eleverna är med familjerna och vi är med våra kollegor! Bon weekend! Gunvi å Anna

Lördag 31/1, Mumbai:
Mumbaigänget hälsar att allt är bra och att de nu snart är på väg till flygplatsen! De anländer Till Arlanda terminal 5 imorgon söndag den 1/2 kl 16:20.

Lördag 31/1 Resebrev 5 från Indien
Idag är det Veli-gruppen (Olga, Fanny, Ronny och Andreas) som skriver resebrev. Veli är ett litet community precis vid kusten mot arabiska havet. Varje morgon åker vi ca 20 minuter i galen trafik tills vi svänger av vid en gigantisk Las Vegas liknande kyrka. Längst med vattnet trängs små cementhus i regnbågens alla färger bland palmer (vi har inte fått en kokosnöt i huvudet), fiskebåtar och tonvis med skräp som varje dag spolas upp på stranden. Första dagen gjorde vi misstaget att bada benen i vattnet för med 30 grader i skuggan är det svårt att låta bli, men på kvällen märkte vi alla att vi fått utslag på fötter och ben. Nu har vi fått reda på att det ligger en titaniumfabrik i närheten som försurar kustområdet och enligt fiskarna går det vissa dagar inte att bada på grund av att det är så kraftigt förorenat. Varje dag träffar vi fantastiska människor som välkomnar oss in i deras hem med ett leende och en vänlig huvudnickning. Där finns den unga kvinnan som lärde oss laga klassisk kerala fiskcurry, barnen som alltid vinner över oss på fotboll och alltid väljer ”mangotree” varje gång vi kör brå-brå-breja, den ack så tjuriga (ibland) men hjälpsamma prästen och kvinnan som är aktivist för fiskeförsäljarnas rättigheter – på heltid.
   Det går inte en enda dag här utan stunder man vill skriva ner på papper för att minnas dem för alltid. I början, första dagen, utbyttes sorgsna blickar av medlidande sinsemellan, sängarna var hårda som trä och allt kändes nytt och ovant. Nu, många dagar efteråt, känns det söta chaiet till frukost som en självklarhet, att man äter fler bananer och mer ris på en dag här en vad man gör på en vecka hemma och ens nya motto blir ”a banana a day keeps the trouble away” - en självklarhet och för att inte glömma: alla tankar och skratt som utbytts mellan oss och Indiens bästa tolk varje dag.
   Igår var vi i Trivandrum centrum. Marknader, lyxiga varuhus med saris i siden och rikshaws trängdes i en stor röra. Vissa gick på zoo, andra till det enorma och rikligt utsmyckade templet. På restaurangerna drack vi även för första gången på länge livets dryck – kallt vatten. Tusentals rupier fattigare återvände vi till Loyola college på kvällen och de flesta av oss stupade i säng omedelbart. Samma morgon klockan 6.30 hade vi redan hunnit förlora i fotboll mot Loyolas studenter. Det är så dagarna ser ut här – upp tidigt, fullt schema, sent i säng. Vilket vi i Veli-gruppen gillar, trots att vi nu efter två veckor, skulle uppskatta en sovmorgon.

Fredag 30/1 kl. 05:36 (svensk tid) Resebrev 4 från Indien
Hejsan! Vikas Nagar-gruppen här! Då menar jag såklart, Ellen, Elena, Erika, Jozefin och Klara. Känslorna i gruppen är blandade, lite stressade, avstängda, men samtidigt fokuserade.  Eftersom att nu börjar det verkligen dra ihop sig och det är inte längre många dagar kvar i fält. Vi har väldigt mycket kvar att göra och uppleva, men vi klarar oss.

Igår var vi på en efterlängtad dagsutflykt upp i bergen. Där stötte vi på både ormar, apor och vandrande pinnar. En och annan blodigel gled också förbi. Men innan bussen tog oss upp på bergstoppen tog vi en paus vid en fors. Inom beloppet av en minut hade vi alla slängt oss i, med kläderna på. Gårdagens vilodag var väldigt efterlängtad och vi fick äntligen tid att samla nya krafter. Dock blev några stycken brända av solen, men det hör väl till. Imorgon väntar det ett spännande besök i Trivandrum där vi får gå loco. 

Nä, nu måste vi fortsätta förbereda inför dagens intervjuer. Hoppas ni har det bra hemma i kalla Sverige. Ses om en vecka ;)

 

Bild Kerela; Indien: från HLL Factory, Trivandrum

 

Resebrev 3 från Indien skrivet den 25/1 2015:
Shubadhinam, Chamavila här! Vad ska vi välja att skriva om? Det finns så mycket som inte kan förklaras på en halv sida. Varje dag i våra områden är lika roliga som utmanande och utmattande. Vi har träffat familjer, djur, insekter, frukter, stark mat, intressanta samtal, gråtande som skrattande barn och mycket mycket mer. Det har gått en vecka sen vi kom hit och det känns konstigt hur tiden har gått så fort samtidigt som den har gått så himla långsamt. Så mycket känslor och intryck på så kort tid. Idag till exempel har Johan och Hedvig varit på ett hinduiskt bröllop där det bjöds på mat som aldrig slutade lassas in. Samtidigt har Vera, Hanna och Lola bjudits på Chai över långa samtal i vårt Community. Dagen avrundades med ett möte med en kvinnoorganisation och en kissande ko.
Det är i alla fall mycket antecknande, renskrivande och förberedande skrivarövningar här som har fått allas våra förslappade musarmar att värka. Fast vad är väl lite musarmsmärta när vi varje dag möts av en disig, blekröd soluppgång, en lika god som stark frukost och kanske en och annan kackerlacka som hälsar oss godmorgon?
Då och då faller tanken in på en perfekt rostad macka med smör, ost eller kanske ett glas julmust till maten... men än så länge är curryn den bästa kryddan! Tidigt imorse var det gudstjänst och i morgon är det Republic day vilket innebär ännu en tidig morgon.

Hoppas ni har det bra vi ses snart. Ta ta!
Hedvig, Hanna, Vera, Lola, Johan

Resebrev 2 från Indien skrivet den 22/1 2015
Namaskaram Sverige!

Nu är det genusgruppen bestående av Liv, Linnéa, Naima, Ronya och Miranda Ga som håller i pennan. Vi har nu i skrivande stund varit här (på Loyola College) i sex dagar men vi har redan upplevelser så att det känns som flera veckor.

Communityt, Kaniankulam, som vi spenderat stora delar av våra dagar i ligger ca 20 minuters bussfärd syd-ost från där vi bor. I Kaniankulam har vi med hjälp av vår exceptionella tolk Uma fått bra kontakt med framförallt hemmafruarna. Vi kommer spendera mer tid med resterande boende i helgen när de är lediga.

Igår kartlade vi communityt med hjälp av en metod som används av socialarbetare här. Det var väldigt roligt eftersom att alla som är med i communityt hade möjlighet att hjälpa till och det var många som kom. Tillsammans ritade vi allihop upp en karta på marken och pyntade den med barnen som hade anslutit. Vi la ut gamla tegelbitar, stenar, kokosnötskal och palmblad.

Förutom detta har vi lärt oss flytande Malayalam, ett av det svåraste språken i världen, och handlat kläderna vi har på oss om dagarna i den 30-gradiga värmen. Salvar kamez heter det tjejerna har på sig och det är en tredelad outfit med leggings/byxor, en längre tunika och en sjal.

På tisdag är det superstrejk i hela Trivandrum, och eftersom de flesta communityn ligger en buss- eller bilresa bort kommer vi därför inte kunna komma ut dit. Den som trotsar strejken riskerar tydligen att få en sten eller två kastade på sig. Därför får vi, som det ser ut i nuläget, hänga kvar på colleget hela dagen och förhoppningsvis få lite pappersarbete gjort. På söndag är vi bjudna på bio av tre Loyola-studenter. Bollywood-filmer brukar vara rätt långa (4 timmar) och går enbart på förmiddagen. Det är ett bra sätt att eliminera romantiken på en bio-dejt.

Ibland längtar vi hem lite grann, men vi har det jättebra här och upplever hur mycket roliga saker som helst.

Poiti varam! (Vi ses!)

//Naima, Liv, Linnéa, Ronya och Miranda Ga
 

Bilder från Mumbaiutbytet:

Rapport från Dublinutbytet (som just kommit hem från sin resa)!
Hej alla globalahjältar!
Nu befinner vi oss på flygplatsen i Paris på väg hem från Dublin, Irland. I lördags morse träffades vi, tio elever från globalas naturlinje på Arlanda för att ta det första flyget förbi Paris och sedan anlända kring lunch till Dublin. Väl där åkte vi hem med våra irländska studenter och såg till att göra oss hemma i våra respektive rum utspridda över hela Dublin. Lärarna dumpade vi på flygplatsen och återsåg inte förrän på måndagen. Efter en powernap var vi på väg för att bowla och hänga i ett shoppingcenter. Söndagen spenderades också i ett annat shoppingcenter med minigolf och dyr mat. Vi som har åkt är två projektgrupper som skriver gymnasiearbetet och när lärarna berättade att ett projekt som heter Comenius erbjöd oss att åka till Dublin på ett utbyte så tackade vi självklart ja!

Vi har bott i värdfamiljer med studenter som går på en pojkskola som heter Castleknock college. Det var mycket spännande att vara på skolan då den är i princip raka motsatsen till Globala. Efter en intensiv helg var det dags för oss att göra det vi kom dit för, fältstudier bestående av intervjuer och enkätundersökningar. Efter en dag i fält, där den ena gruppen hade en rolig intervju med en trendsättare kring potatisodlingar innanför tullarna och den andra var i en förort till Dublin så tog vi oss till den berömda Guinessfabriken för att se museet om hur öl tillverkas och njuta av utsikten från utkiksplatsen högst upp. Vi hann även med att bearbeta resultaten från undersökningarna under tisdagen och har ätit på diverse spännande restauranger. De irländska eleverna har tagit väl hand om oss även om man efter fem dagar med samma person bredvid sig lätt blir smått irriterad. Idag fick vi lite frihet och gick runt på stan tills det var dags att åka till flygplatsen och nu är vi i Paris i väntan på de sista timmarna tillsammans för denna resa!

Med trötta hälsningar,
Linnea Wästfelt, Maja Wistrand, Hampus Thysell, Anni Wagenius, Era Krasniqi, Francisko Olofsson Falla, Evelina Andersson, Elin Hallström, Arvid Häggqvist, Oskar Näsman

 

Måndag 26/1 kl 12:43 (svensk tid) Malawi:
Hej, idag har vi lärt oss odla majs och tobak samt starta banker! Sen en fri eftermiddag i den närmsta staden som heter Mzuzu. Vi har många strömavbrott och igår dessutom en hel del regn men humör och hälsa är på topp! 
 

Måndag 26/1 06:55 (svensk tid) Mumbaiutbytet: 
Vi bor på Andheri Sport komplex, en jätteanläggning med 50 meters pool, tennisbana, gym etc. Här pågår mångder med aktiviteter, igår var det ngn slags Ganeshahyllning med hundratatls människor, ett bröllop som vi fick titta in på, idag väldigt pampig flaggupphissning, Republic day idag.  Vi äter på en servering här, frukost och lunch, trad, indisk. Dagarna är intensiva, vi har varit i skolan, eleverna har målat posters, fått mat i skolan och lärt känna de indiska eleverna "Klimatambassadörerna", besökt ett slumområde och genomfört intervjuer, tagit vattenprover i Mithi river samt analyserat dem. Vi har varit en heldag på konferens nere i södra Mumbai, många tal (på maharati), vi pratade kort och våra elever fick sjunga Den blomstertid för 400 deltagare.Vi fick också ta del av det arbete Klimatambassadörerna gjort i de skolaor där de jobbat med yngre elever. Imponerande!  Igår hann vi besöka ett tempel, gå på Ganeshafestival, besöka huset Mahatma Gandhi bodde i när han var i Mumbai samt se stränder och solnedgång i Arabiska havet. I dag är eleverna gäster hos de elever som ska komma till Sverige. I morgon fortsätter arbete för våra elever.

Fredag 23/1 9:35 (svensk tid) Malawi:
Vi mår bara fint! Eleverna har fått sina tolkar och är ute i byarna. Majsen är allt från 5 cm till en halvmeter. Eleverna är mätta och entusiastiska. Vi lärare träffar vår samrabetsorganisation på plats - Plan Malawi - idag. Det har mestadels regnat nattetid och inte många som pratar om översvämningarna här uppe. Kram från varmhjärtade Malawi

Torsdag 22/1 kl 10:55 (svensk tid) Mumbaiutbytet:
Alla mår bra och är glada. Vi har blivit välkomnade med fantastisk dans och våra elever har redan hunnit dra av små grodorna!

Torsdag 22/1 kl 04:09 (svensk tid). Mumbaiutbytet:
Nu sitter vi och äter frukost i väntan på att rummen ska bli klara. Allt och alla är med utom Johannes väska. Men det kommer säkert imorgon.

Onsdag 21/1 kl 11:43 (svensk tid). Resebrev från Indien: 
"Tja, Tja bloggen! Hur mår du kalla Sverige?
Själva sitter vi och flämtar i Indiens klibbiga hetta under hovrande takfläktar. De två första dagarna har varit turbulenta men den totala utmattningen vägs upp av lyckan att ha överlevt varsitt glas kolera ute i fält. Det känns som vi har varit här i en evighet. Vi har mött så många trevliga, gästvänliga människor, upplevt Indien genom smakfulla liksom avskyvärda lukter och kryddstarka smaker. I går var första mötet med vår tolk, sister Virgin, men hon är säkert inte så oskuldsfull som man tror. Dagarna har bestått av vassa kommentarer och många skratt. Idag skulle vi titta på då college ungdomarna skulle springa ett lopp, det slutade med att vi sprang 2 kilometer i gassande 35 grader. Självklart tog vi hem segern och behöll vår heder. Tröttheten dämpades med den goda maten som varje dag består av ris, någon varm gryta med hetta, matbanan, sås med bönor, chipssmakande bröd och varmt vatten. Vi fruktar att vi inte kan handskas med kniv och gaffel när vi kommer hem. Höger hand är ämnad åt maten. Hoppas ni inte saknar oss alltför mycket, vi saknar nämligen inte alls.
Kramar Moa, Emma, Simon, Tova och Miranda Ge"

Onsdag 21/1 kl 10:55 (svensk tid) Mumbairesenärer:
Nu är vi lyckligt incheckade och säkerhetskontrollerade. Veganerna har köpt lite frukt att mumsa på. Vi tar nu en sista fika.

Tisdag 20/1 kl 14:25 (svensk tid) Malawi:
Hej! Vill bara meddela att vi kommit fram och art vi har ätit. Nu är vi påväg till marknaden. Vädret är fint med sol och 24 grader varmt!

Tisdag 20/1 kl 04:49 (svensk tid) Kerela, Indien:
Hej här kommer bilder på varje grupp med sina tolkar. Dom är på väg ut i sina community för första gången. Mycket intryck när dom kom tillbaka som vanligt med första mötet.

Lördag 17/1 23:52 (svensk tid) Kerela, Indien:
Vi har kommit fram och allt har gått bra kram Kerala

Dela:
Kategorier: