Ekonomiprogrammet - EKEKO

Kan en mobilapp förändra världen? Hur kan ett globalt entreprenörskap göra samhället mer rättvist?

Framtidens utmaningar kräver kreativa och innovativa företagare, ekonomer och jurister. Vi har ett internationellt perspektiv i vår undervisning och du lär dig om sambanden mellan olika marknader, företag, organisationer och människor i en globaliserad värld.

Vad är speciellt med vårt ekonomiprogram?

Genom vår profil och arbetssätt får du goda kunskaper i företagsekonomi, ledarskap och marknadsföring som förbereder dig i att starta och driva företag. För att bli en framgångsrik entreprenör idag krävs ett utökat ansvarstagande för mänskliga rättigheter, miljö och resurser i verksamhetens alla delar. Hållbarhet är viktig fråga för samhället liksom för näringslivet.

Vad ingår i ekonomiprogrammet globalt entreprenörskap?

Inriktningen ekonomi inkluderar företagsekonomi, redovisning, marknadsföring, ledarskap och organisation. Du får handledning i entreprenörskap och företagande, du får lära dig att starta, driva och avveckla ett företag i samarbete med UF (Ung företagsamhet). Vi lägger fokus på globala och lokala samhällsfrågor ur ett ekonomisk perspektiv. Vi lär oss om handelsmönster i världen, hur företag och människor påverkar och påverkas av globaliseringen.

Vi erbjuder fördjupningskurserna

• Affärsjuridik 100 p.
  • Ledarskap och organisation 100p.
  • Marknadsföring 100 p.

Hur arbetar vi?

Projekten på programmet inkluderar inte bara bokföring och redovisning utan också marknadsföring, juridik m.m. Det kan stå Klimatrollspel, Glokalt eller Starta företag på schemat vilket innebär undervisning om en fråga ur flera perspektiv och ämnen samtidigt. Vid sidan av de ämnen som ingår i projekten läser du andra kurser som vanligt. Vilka ämnen som ingår i projekt varierar under läsåret.

Starta företag!

Att själv få göra stärker lärandet. Tillsammans med rådgivare från UF (Ung företagsamhet) får du i årskurs 3 starta, driva och avveckla ett företag i samarbete med andra. Kanske försäljning av ett spel där deltagarna vinner pengar till välgörenhet eller framtagande av en app där människor kan ha koll på sin konsumtion? En affärsplan tas fram och tänkbara idéer diskuteras för marknadsföring av föreslagen vara eller tjänst, därefter registreras företaget och företagandet är i gång!

Samarbeten

På Globala gymnasiet är omvärlden ständigt återkommande i all undervisningen, och vi har därför har en rad samarbeten med olika organisationer, företag, universitet och högskolor. Vi samarbetar med bland annat Amnesty, Plan International och WWF. På ekonomiprogrammet arbetar vi också med Ung Företagsamhet och Social Entrepreneurship Forum. Utöver det erbjuder vi även många externa föreläsare från såväl högskola/universitet som från det privata näringslivet.

Individuellt val och språk

På vårt ekonomiprogram erbjuder vi breddning av behörighet genom att läsa ex Ma3b (100p), Nk2 (100p) och Eng7 (100p) som individuellt val (200p).  De moderna språken som kan väljas mellan är: Franska steg1-4, Spanska steg 1-4 och Tyska steg 3-4. Att läsa språk steg 5 är möjligt förutsatt att det finns tillräckligt stort intresse för detta (100p).

Vad kan du göra sen?

Ekonomiprogrammet på Globala gymnasiet öppnar vägen för många olika högskole- och universitetsstudier. Framtida yrken kan t.ex vara jurist, entreprenör, civilingenjör, ekonom, marknadsförare, kommunikatör, genusvetare, journalist, psykolog eller ämneslärare. Vi har ännu inga f d elever som tagit studenten från EK men många av våra tidigare studenter från både SA och NA har valt spår som även kan vara intressanta för dig. Läs mer här!

Examensmål Ekonomiprogrammet

Poängplan EK start 2019: