Vegetarisk skolmat

Skolrestaurang med globalt ansvar
Att vår matkonsumtion är intimt förknippad med energiförbrukning och koldioxidutsläpp är knappast en nyhet för någon idag. Inte heller att det i sin tur är kopplat till globala miljöproblem. Därför vill vi på Globala gymnasiet även inkorporera skolmaten i vår miljöpolicy på ett mer tydligt sätt. På Globala gymnasiet har vi därför ett eget tillagningskök för att få så stor kontroll över energiförbrukningen som möjligt – från produktion av råvarorna till tillagning.

2007 beslutade skolkonferensen att kökschefens uppdrag ska vara att "tillaga mat där miljöbelastningen är så låg som möjligt och där vi främjar god miljö, god hälsa, god djuromsorg och tar socialt ansvar". Detta innebär bland annat att vi vill att de flesta råvarorna ska vara KRAV-märka och närproducerade. 2009 beslutades det även - efter en omröstning på skolan - att uppdraget ska tolkas så att det bara ska serveras vegetarisk mat.

Kökschef
Sedan hösten 2012 är det kocken Magnus Naess som jobbar som kökschef på Globala gymnasiet. Med en gedigen erfarenhet inom det vegetariska restaurangköket har han, tillsammans med sitt köksteam, lyckats med att göra god, näringsrik och varierad vegetarisk kost varje dag till 600 elever och personal på Globala!

Vi tar inte bort, vi adderar något!

Kan man verkligen laga god, näringsrik och varierad vegeratisk kost till 650 skolelever varje dag? Den frågan får Magnus Naess, kökschef på Globala gymnasiet ganska ofta.

Magnus Naess recept

Låt dig inspireras av några av Magnus recept!

Skolrestaurangens uppdrag

Globala gymnasiets skolrestaurang ska tillaga och servera näringsriktig och god lunchmat inom angiven budget, där miljöbelastningen är så låg som möjligt, och där vi främjar god miljö, god hälsa, god djuromsorg samt tar socialt ansvar, bl.a. genom att använda en så stor andel KRAV-märkta produkter som möjligt, och genom att föredra närproducerade råvaror efter säsong. Målet är att arbeta inom ramarna för hållbar utveckling. Kökschefen samverkar med elev- och personalrepresentanterna i restaurangrådet.