Indien ES14 och NA14

Mumbai, Indien

Här kommer du kunna följa de 19 elever och lärare från estet- och naturprogrammet som gör fältstudier i Mumbai, Indien.

Fredag 20 januari:

Idag fortsatte resan i jakt på oss själva genom ett besök till ett budistiskt tempel urgröpt ur ett berg för 2400 år sedan. Efter att ha spenderat snart en intensiv vecka i denna stad som aldrig sover, full av avgaser och tutande bilar så var omväxlingen total när vi åkte med vår trogne buss långt in i en djungel för att besöka detta vackra gamla tempel. Solen lysde vidare, lika lojalt som den gjort varje dag sen vi anlände och när vi väl var framme vid templet omgivet av apor och frodande grönska så var det något specielt i luften. Kanske var det bara kärleken till den vackra naturen som fyllde ens själ med inre frid, men att gå runt i de stensalar tillägnade den budistiska tron som troende brukat och vidarekonstruerat under 1600 år var ändå en mycket speciel upplevelse. Efter en magisk, men förvisso krävande bestigning av berget åkte vi vidare mot en ny park.. Där åt vi en magnifik indisk take-away måltid bland hundar och katter. Sedan kom Dr. Stalin som höll en lärorik föreläsning, och diskussion med oss (främst grönområdesgruppen) samtidigt som vi sakta rörde oss mot VIP-huset. Där Nya Zelands premiärminister, bland många fler topphuvuden, har vistats. Efter en otroligt givande lektion tog vi bussen till Rohid, där vi alla åt en lyxig middagsbuffe med mycket skratt och gemenskap. Efter brakmåltiden fick alla gäster en present. Ni vet, som en brukar få när en är bortbjuden. Bussrean hem var fylld av, till en början våra indiska vänners sång och dans, som sedan överröstades av svensk schlager. Det lät högre än trafikbullret utanför bussen. Klockan elva nådde vi hotellet 3,5 timmar efter schemat. Men vi var bara glada. Sedan sov vi.

Kram och kyss och hjärtligt taxen
Strazan och Kutarukari

Lördag 14 januari:

Idag har varit en väldigt givande, intensiv och bra dag! Vi började dagen med en föreläsning av Dr Nandini Deshmukh, som föreläste om vad en som individ kan göra för klimatet. Sen hade naturgrupperna intervjuer med henne medan några estetare filmade till sina filmer. Efter lunch åkte vi till parken Maharashtra Nature Park som är byggd på sopor, och fick mycket information om parken - den är som en djungel och de som jobbar där lägger sig i så lite som möjligt i naturens gång. Efter en stunds vila åkte vi i smågrupper till de indiska studenternas hem, där många av oss hade helt fantastiska upplevelser! Vi fick jättegod indisk mat, hälsade på många familjemedlemmar och deras vänner och fick delta i firandet av en högtid som pågår nu. Det var supertrevligt! Nu ska vi sova och förbereda oss för en rundtur i staden imorgon :)

Mvh Fannyx2 & Clara

Fredag 13 januari, 16.00:

"Vi landade trötta men säkra på Mumbais flygplats vid 06 tiden på fredag morgon efter en lång men lugn flygning. Vi blev upphämtade och bjudna på frukost på hotellet för att sedan vila några timmar. Sedan var det dags för välkomnandet på MD collage. Vi möttes av att dom satte en röd prick med ett riskorn i pannan på oss som en gest av välkomnande. Många elever var klädda i sina traditionella dräkter och sprakade av färger och glitter. Några elever dansade en traditionell morgondans för oss, den var väldigt energisk. Vi ville inte vara sämre utan uppträdde också, vi sjöng ABBA och Håkan Hellström för att representera Sverige. Ebba spelade gitarr och alla sjöng med. Vi blev serverade lunch, lärde känna eleverna och blev rundvisade på skolan. Pga lite sömn och värmen (30grader i skuggan) avbröt vi tidigare än planerar för att vila på hotellet. Nu har vi ätit middag och chillar på hotellet. Vi sitter i våra rum och förbereder morgondagens intervjuer. Vi hoppas på att vara lite piggare då!"

Fredag 13 januari:

Globala team från estet och natur är framme i Indien. Nu väntar vi på första skriftliga reserapporten, tills dess kan vi se några bilder från resan: